Voorjaarsonderhoud gravelbanen in de winter?
Zonde, is het eindelijk lekker weer zijn de banen niet bespeelbaar omdat het onderhoud nog uitgevoerd moet worden.
Van oudsher gingen tennisverenigingen in de winter dicht. Vlak voordat ze weer opengingen, werd het onderhoud van de gravelbanen uitgevoerd. Zodoende ligt de focus van het jaarlijks onderhoud in het voorjaar en staat het bekend als voorjaarsonderhoud.
Verlaag de werkdruk, vervroeg het onderhoud
In het begin van april start de competitie. De week daarvoor organiseren veel verenigingen een openingstoernooi. De gravelbanen moeten voor die tijd speelklaar zijn. Als de vorst in maart aanhoudt, ontstaat een enorme werkdruk. Er wordt vaak geopperd om de competitie een week later te starten, maar die ruimte is er niet. Het jaarlijks onderhoud vervroegen kan wel.
Waarom de competitie niet later starten?
De agenda zit bomvol:
- Veel verenigingen willen zowel deelnemen aan de competite als een toernooi organiseren.
- In de periode april – oktober zijn de nodige feestdagen en vakanties om rekening mee te houden.
- Een aantal dagen is gereserveerd om competitiewedstrijden te kunnen inhalen. Voor als het op de oorspronkelijke wedstrijddag heeft geregend.
Een week later starten, betekent ook een week later eindigen. Maar, ook na de competitie staan er talloze toernooien op de agenda. De toernooikalender wordt namelijk zo opgezet dat er in de omgeving ‘voor elk wat wils’ is. Bovendien is het wenselijk dat de toernooien elkaar niet beconcurreren. Een toernooi is een extra bron van inkomsten voor een vereniging.
Alle toernooien een week opschuiven en het seizoen aan de achterkant verlengen, lijkt de meest eenvoudige oplossing. Maar, er zijn parken die de deuren in oktober moeten of willen sluiten.
Verenigingen kunnen wel zelf bepalen wanneer ze het jaarlijks onderhoud willen uitvoeren. Bijvoorbeeld in de winter.
Start zodra het kan
Na de eerste flinke nachtvorst kunnen verenigingen aan de slag met het jaarlijks onderhoud. Dit is vaak al in januari. Door de vorst neemt het water in het gravel in volume toe. Hierdoor wordt de gravel uit elkaar getrokken, is de gravellaag zachter en gemakkelijker te bewerken. Mocht het na het onderhoud alsnog gaan vriezen, dan is het een kwestie van de gravelbanen aanwalsen en ze zijn speelklaar.
Geen kans voor mos en algen
Mos en algen groeien toch juist in de winter? Klopt, maar dit is vrij gemakkelijk te voorkomen. Overigens zónder gewasbeschermingsmiddelen waar mogelijk een verbod op komt. Bij onderhoud wordt de 'vette' gravellaag vaak schoongeborsteld. Dit is niet genoeg. Deze laag is de bron van mos en algen. Voer het onderhoud op de juiste manier uit: verwijder de vervuilde toplaag. Blijf daarnaast het wekelijkse onderhoud uitvoeren. Zo krijgen mos en algen geen kans.
verwijderen 'vette' laag
Droog gravel
Mogelijke extra inkomsten
Het wekelijkse onderhoud kost ook tijd. Dus wat winnen verenigingen met deze oplossing? De banen zijn eerder bespeelbaar. In de winter van 2014 was het prima weer om te tennissen. Slimme verenigingen doen hier hun voordeel mee. Ze kunnen extra inkomsten genereren door bijvoorbeeld een winterabonnement aan te bieden en de kantine open te houden. Het is ook niet nodig om alle baanblokken in de winter te onderhouden. Verenigingen kunnen ervoor kiezen om het jaarlijks onderhoud te spreiden. Een deel in de winter, deze banen zijn dan bespeelbaar, het andere deel in het voorjaar.
Voorjaarsonderhoud wordt jaarlijks onderhoud: niet wanneer het moet, maar wanneer het kan.
Meer stabiliteit, minder speelschade
In de winter van 2013 was het zo koud dat niemand wilde tennissen. Toch was het juist toen een goed idee om eerder te starten met het onderhoud. Doordat het van februari tot de eerste week van april bleef vriezen, zijn veel verenigingen in de problemen gekomen. Vanwege de vorst was de beregening vaak nog niet aangesloten. Aangezien er geen tijd te verliezen was, is het gravel te snel en te droog bewerkt. Bij gravel dat te droog bewerkt wordt, bestaat de kans dat het vocht niet kan afvloeien en in de bovenste laag blijft hangen. Dit zorgt voor problemen met de stabiliteit. Door tijdig te starten met het jaarlijks onderhoud is de gravelbaan ruim op tijd stabiel voor de competitie. De hoeveelheid speelschade die tijdens de competitie hersteld moet worden, neemt daardoor sterk af.